(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2019)
Адамның шаруашылық қызметінің қазіргі жүйесінде, ауылшаруашылық бедерге ең жақын және онымен тығыз байланысты әлеуметтік-экономикалық саланың элементі болып саналады. Себебі, шаруашылықтың барлығы жер бедерінде дамиды, оның әсерінен табиғи үрдістердің дамуы қарқындалады, жер бедері өзгеріске ұшырайды. Мақалада Батыс Қазақстан аумағында, әсіресе, аридті, жауын-шашын аз жауатын Атырау және Маңғыстау аймақтарындағы ауылшарушылықтың дамуы және оның жер бедеріне әсері сипатталған.