(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Адамның шаруашылық қызметінің қазіргі жүйесінде, ауылшаруашылық бедерге ең жақын және онымен тығыз байланысты әлеуметтік-экономикалық саланың элементі болып саналады. Себебі, шаруашылықтың барлығы жер бедерінде дамиды, оның әсерінен табиғи үрдістердің дамуы қарқындалады, жер бедері өзгеріске ұшырайды. Мақалада Батыс Қазақстан аумағында, әсіресе, аридті, жауын-шашын аз жауатын Атырау және Маңғыстау аймақтарындағы ауылшарушылықтың дамуы және оның жер бедеріне әсері сипатталған. В современной системе хозяйственной деятельности человека сельское хозяйство является тем элементом со-циально-экономической сферы, который наиболее близок и тесно связан с рельефом. Так как оно развивается на рельфе, то под ее воздействием преобразуется, т.е. рельеф в результате активизации многих природных процессов. В статье дается описание развития сельского хозяйства в Западном Казахстане, в частности, в Аты-рауской и Мангыстауской областях, и его воздействия на преообразование рельефа.