(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2019)
Аумақтың топырақ құнарлылығын қалпына келтіру бірінші кезең бойынша техникалық шешімдер мен Қостанай облысындағы Шаймерден қорғасын-мырыш кен орны Шаймерден карьерін су басу жылдамдығы болжамды гидрогеологиялық бағалау нәтижесі мен жалпы гидрологиялық-гидрогеологиялық сипаттама берілді. Беткейден буланудың жоғарылауы кезінде минерализацияның өсуін көрсететін, кен орындары орналасқан аумақтардағы табиғи көлдердің химиялық құрамын талдау негізінде және су төкпе тоқтаған соң сутөкпе қабылдағышының Қояндықопа көлі суының минерализациясының өзгеруін бағалау жүргізіледі. Карьер орынында жаңадан пайда болған көлдің суының құрамы жер асты суларының әртүрлі сулы қабаттарында және олардың химиялық құрамына байланысты, оның болжамдық минерализациясы мен химиялық құрамын бағалауы барлықтарының бөлігінен құрылады. Табиғат қорғау мақсатында су сапасы арқылы пайдалануы шектеледі. Рекультивация шараларының қоршаған ортаға әсерінің бағалау нәтижелері көрсетілген, ауқытша кері әсер етеді (шаң-тозаң) және жағымды (бұзылған жерлердің эстетикалық түрін қалпына келтіру).