(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Имеется ряд способов изучения различных характеристик геодинамических процессов – типов, пространственного размещения, динамики проявления. Среди них наиболее доступным и, в то же время, наиболее трудным, требующим хорошего профессионализма, является анализ и сопоставление общегеографических и тематических карт различных масштабов. В данной статье рассматриваются вопросы выявления эндо- и экзодинамических процессов рельефообразования в результате анализа тематических (геологических, тектонических, гео-морфологических) и топографических карт. Геодинамикалық үдерістер түрлерінің, кеңістікте таралу ерекшеліктерінің, салыстырмалы динамикасының зерттелуінде бірнеше амалдар, олардың ішінде әртүрлі масштабтағы жалпы географиялық және тақырыптық карталарды жеке және өзара салыстырып талдау жолы бар. Бұл мақалада тақырыптық (геологиялық, тектоникалық, геоморфологиялық) және топографиялық карталарды талдау нәтижесінде бедертүзілудің эндо- және экзодинамикалық үрдістерге байланысты сипаттамаларды анықтау мәселелері қарастырылады.