(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2022)
Қарағанды облысының, атап айтқанда, Қарқаралы аласа таулары геожүйелерінің рекреациялық әлеуеті өте бай және мәдени-тарихи нысандарлерге баруға байланысты танымдықтан бастап шытырман оқиғалы туризмге және туризмнің басқа да түрлеріне, экологиялық туризмге дейін туристік қызметтің көптеген түрлерін дамыту үшін барлық мүмкіндіктерге ие. Осы аумақтың рекреациялық әлеуетін дамыту өзектілігі осыны білдіреді. Осы мақаланың мақсаты жұмыста ұсынылған экологиялық маршрутты танымал ету, сондай-ақ Қарқаралы аласа тауларының геожүйелері мысалында Қарағанды облысында экологиялық туризмді дамыту үшін ұсынымдар болып табылады. Мақалада экотуризмнің қысқаша сипаттамасы, зерттеу нысандарсінің және экспедициялық зерттеулер нәтижесінде атап өтілген неғұрлым тартымды жерлердің сипатталуы берілген. Ұсынылған экомаршрут туристерді тарту және Қарқаралы тауларының аумағында туризмді танымал ету құралы бола алады. Зерттеулерде далалық, сипаттамалық және картографиялық әдістер пайдаланылды. Қор материалдары бойынша неғұрлым оңтайлы маршрут анықталды, зерделенетін аумақтың картасы және ArcGis бағдарламасының көмегімен екі күндік экологиялық маршруттың карта-схемасы жасалды. Экологиялық маршрут әртүрлі жастағы контингентке бейімделген, сондай-ақ жаяу жүріп өту нұсқасында да өткізілуі мүмкін. Ерекше қорғалатын табиғи аумақтарда (ЕҚТА) экотуризмді дамыту перспективалары туралы қорытындылар жасалды.