(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
В данной статье рассмотрены метеорологические характеристики возникновения туманов на аэродроме города Алматы за периоды 1998-2007, 2010-2012 гг. Рассчитаны статистические показатели туманов, а также повторяемость метеорологических величин (относительной влажности, температуры воздуха, направления и скорости ветров) при туманах. Проанализированы данные о повторяемости и продолжительности туманов, даты первых и последних туманов. Выбраны частные случаи наиболее продолжительных непрерывных туманов и проанализированы карты приземного анализа и АТ-500. Для рассмотрения режима аэропорта Алматы в сложных метеорологических условиях изучены данные о прерванных рейсах пассажирских воздушных судов в аэропорту в результате неблагоприятных явлений погоды за 2008-2012 гг. Сделан вывод о влиянии туманов на режим аэропорта Алматы. 1998-2007 жж. Алматы қаласы аэродромындағы тұмандардың пайда болуының метеорологиялық сипатта-малары қарастырылған. Статистикалық мәліметтер бойынша тұман кезіндегі метеорологиялық шамалардың қайталанушылығы (салыстырмалы ылғалдылық, ауа температурасы, желдің жылдамдығы мен бағыты) есептелді. Қарастырылып жатқан кезеңге тұмандардың қайталанушылығы, тұманды күндер санының жылдық жүрісі, тұмандар кезіндегі жел өрнегі графиктері тұрғызылып, сарапталды, алғашқы және соңғы тұмандар да-тасы анықталды. Тұмандардың қайталанушылық кезінің арнайы кездері таңдалған және жер беті картасы тал-данды. 2008-2012 жылдар арасында болған ауа-райының қолйсыздығына байланыста әуежайдағы рейстардың ауыстырулырының себептері қарастырылған.