(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Қазіргі таңда антропогендік фактор таулы-өндірістік аймақтарда экологиялық-геоморфологиялық орта құрушы факторы алдыңғы қатарлы факторы болып табылады. Бұл жайт Орталық Қазақстанда айқын көрінеді. Қолданбалы бағытта экологиялық-геоморфологиялық аудандастыруда бұл процестердің сипаттамасы мен қауіптілігінің дәрежесін есепке алу керек. Антропогенный фактор в настоящее время входит в число ведущих факторов формирования эколого-геоморфологической среды районов активного горно-промышленного освоения, включая территорию Центрального Казахстана. Этот фактор определяет пространственные различия направленности, содержания и интенсивности экзодинамических процессов. Характер и степень опасности этих процессов должны учитываться при эколого-геоморфологическом районировании прикладной направленности.