(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Геостатистика кеңістіктік болжаулар арқылы топырақ алқабындағы нақты өзгеріс орындарын түсіну мен үлгілеу үшін көптеген басымдылықтар береді. Геостатикалық әдістерді қолдану өзгермелі зерттеулерді бағалау үшін зерттелген, сонан соң болжау карталары, крикинг интерполяциясының әртүрлі геостатикалық әдістері жасалынған. Бұл мақсат үшін Erbaa, Токат, Түркияда орналасқан құлпынай алқаптарында зерттеу жұмыстары жүргізілген. Тұрақты тор жүйесінің негізінде – 0–20 см тереңдіктен топырақтардың сексен сынамасы алынған. Геостатистика дает много преимуществ для понимания и моделирования места конкретных изменений поля почвы через пространственные прогнозы. Применение геостатистических методов было исследовано для оценки исследования переменных, а затем прогнозных карт, были созданы различные геостатистические методы интерполяции krigings (крикинга). Для этой цели было проведено исследование на клубничных полях, расположенных в Erbaa, Токат, Турция. Восемьдесят проб почвы, систематически собранных на глубине 0–20 см, на основе регулярной системы сетки. В примере положение, расстояние на X и Y направлениях составило 5 х 5 м.