(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Мақалада Ақтөбе қаласының агломерация ретінде дамуындағы экологиялық жағдайлары қарастырылған. Қала агломерациясының тұрақты дамуын қарастыра отырып, қоршаған ортаның ластану мәселелері табиғат пен адамның әсерлесу әрекеттерінен туындайтындығы айтылады. Берілген аумақтың антропогендік жүктелімі аумақтың қалыптасқан табиғи- ресурстық әлеуеті мен табиғат кешендерінің тұрақты дамуынан экологиялық мүмкіндіктерінің артқандығын келтіреді. В статье рассматриваются экологические факторы развития агломерации города Актобе. Анализируя устойчивое развитие городских агломераций, необходимо отметить, что проблемы загрязнения окружающей среды возникают в результате такого взаимодействия природы и человека, когда антропогенная нагрузка на территорию превышает экологические возможности данной территории, обусловленные ее природно- ресурсным потенциалом и устойчивостью природных комплексов к антропогенным воздействиям.