(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2018)
Мақалада қоршаған ортаны қорғау және экологиялық этиканың даму проблемалары туралы идеяларды қалыптастырудың алғышарттары қарастырылған, бұл туризмнің жаңа экологиялық түрінің пайда болуына алып келді. Экологиялық туризм – туристердің табиғат объектілерімен және экожүйелерімен, сондай-ақ сирек кездесетін және жойылып кету қаупі төнген түрлер мекендейтін жерлердің тұтастығы мен табиғи қасиеттерін бұзбайтындығымен танысу. Қазіргі заманғы экономиканың басқа салалары сияқты туризм табиғи ресурстарды белсенді пайдаланады және ол әртүрлі қалдық шығарады, осылайша экологиялық қана емес, әлеуметтік, мәдени және басқа да мәселелерді қиындатады. Туризмді дамытудың тұжырымдамасы болып табылатын бұл теңгерімсіздікті шешу үшін экономикалық, әлеуметтік және экологиялық жауапкершілік қағидаттарына тұтыну мен өндірістің теңгерімін қалыптастыруға негізделген тұрақтылықты арттыру проблемаларына жауапты қатынасты білдіреді. Экологиялық туризм экологияға және қоршаған ортаны сақтауға бағытталған, алайда тұрақтылықты қамтамасыз ету үшін аумаққа жауапты туризм қағидаттарына сәйкес дамуы керек, яғни жоспарлау мен дамытуда қоршаған ортадан бөлек жергілікті қауымдастық пен экономикалық перспективасының мүдделері ескеріледі. Сондықтан экологиялық туризм – жауапты туризм бағыттарының бірі.