(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2019)
Мақалада автор экзогенді үдерістерді болжай отырып, олардың келешек дамуының негізгі ерекшеліктерін, сонымен қатар басқару əдістерін көрсетеді. Дегенмен, мəселенің маңыздылығына қарамастан осы уақытқа дейін экзогенді үдерістердің бол- жамды зерттелуінің жалпы теориясы жəне жүйесі жоқ деген қорытындыға келеді.