(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Прогнозирование экзогенных процессов раскрывает основные черты их предвидимого развития, намечает возможные варианты путей и методов управления ими. Именно в таком прогноз-ном аспекте состоит одна из важнейших задач современного изучения экзогенных процессов. Но при всей важности этой проблемы до сих пор не существует ни общей концепции теории экзогенных процессов, ни общей системы их прогнозного изучения. Мақалада автор экзогенді үдерістерді болжай отырып, олардың келешек дамуының негізгі ерекшеліктерін, сонымен қатар басқару əдістерін көрсетеді. Дегенмен, мəселенің маңыздылығына қарамастан осы уақытқа дейін экзогенді үдерістердің бол-жамды зерттелуінің жалпы теориясы жəне жүйесі жоқ деген қорытындыға келеді.