(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Ландшафттардың қазіргі таңдағы жағдайын кешендік бағалау зерттелініп жатқан аймақтың негізгі ландшафт қалыптастырушы құраушыларының ерекшеліктерін және сол зерттелініп отырған геокешендердің даму тенденциялары мен бағыттарын анықтауды қажет етеді. Мақалада жер бедерінің қазіргі таңда таулы геоэжүйелердің ландшафттарын кеңістіктік дифференциациялауын зерттеу мақсатындағы рөлі қарастырылған. Зерттелініп отырған аймақтың әртүрлі бедер пішіндерін зерттеу мақсатында жер бедеріне морфометриялық талдау жасалынды. Мақалада ұсынылып отырған мәліметтер Үлкен Кавказдың Оңтүсік беткейіндегі аймақта (Дашагильчай-Гирдыманчай суайрығы аймағы) жүргізілген далалық зерттеулер нәтижесінде алынған.