(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Мақалада Қазақстан Республикасының ерекше қорғалатын табиғи аумақтардың негізгі түрлері туралы мәліметтер көрсетіліп, оларды дамыту жоспары мен арнайы бағдарламаларын жасау қарастырылған. Ерекше қорғалатын табиғи аумақтар жүйесінің қарқынды жұмыс атқаруы үшін –құқықтық, әлеуметтік-экономикалық жағдайлар мен ерекше қорғалатын табиғи аумақтардың басты мәселелерін іске асыруда кездесетін кедергілері туралы айтылған. Ерекше қорғалатын табиғи аумақтардың басты мәселелерін іске асыруда кездесетін кедергілерді шешу жолдары ұсынылған. Сонымен қатар, ерекше қорғалатын табиғи аумақтар түрлерінің негізгі мәліметтері анықталды. Қазақстандағы экологиялық ахуалы нашар қорықтарға сипаттама берілген және оларды жақсарту жолдары ұсынылғын.