(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Реферец станцияларының желісі негізінде Алматы облысының жерлерін межелеуде зымыран жүйесінің жобасы ұсынылды. Межелік тірек торабтар пункттерін қолдану, зымырандық межелік тірек торабтарын құру этаптарына байланысты мәселелер қарастырылған. Алматы облысының әсіресе жоғарғы шаруашылық аудандарын және инфраструктураға байланысиы көптеген бөліктерін жабу қажеттілігінде неше референц станциялардың керектігіне байланысты есептер келтірілген. Координаталры СК-42, СК-63 белгілі 12 пункттерді және жергілікті (қалалық) Алматылық координата жүйесінде т масштаб коэффиценті бойынша Алматы қаласының аумағында координата жүйесін түрлендіру зерттеліп орындалды, сонымен қатар WGS-84 бақылауынан есептелген. WGS – 84 тен СК-42 және жергілікті жердің координата жүйесімен байланысты бекітетін m және g параметрлерінің төменгі ұқсастығы алынған. Ол зымырандық технология негізінде бірдей координата жүйесін құру қажеттілігін көрсетеді.