(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Қазақстанда тұрақты ауылшаруашылықты дамыту приоритетінің негізі болып жаздық бидайдың сапалы астық өндірісі болып саналады. Ол, жылдан-жылға егістік мөлшерінің елеулі ауытқуларына ұшырауы, климаттық жағдайлар мен егістік аймақтарына да байланысты болып келеді. Қазақстанда жаздық бидайды өсіру аймақтарын картаға түсірудің әдістемелік тәсілдерін талдай келе отырып, астықты сапасы бойынша класстарға бөлу, жылдар бойы табиғат өзгерістеріне бейімделіп келген егістік алқаптары және астық сапасы мен мен өнім беру көресткіштерін ескере отырып пайдаланудың орнықтылығы анықталды. Қазақстанда жаздық бидайды егу аймақтарын картаға түсіру үшін астық өнімділігі мен сапасы туралы көпжылдық мәліметтерді жинақтап, жүйелеп және оларды өңдеудегі ең тиімді құрал болып ГАЖ технологиялары саналады. Бұл астық өнімінің мөлшері мен сапасы бойынша аэроландшафттық таралау карталарының сериялық жиынтығын құруға мүмкіндік береді.