(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Өзен аңғарын флювийлік геоморфологиялық жүйе ретінде қарастырып, М.Ж. Жандаев тау аумақтарындағы өзен аңғарларының пайда болуы туралы көптеген жаңа көзқарастар ұсынды. Олар өзен аңғарының қалыптасуының алғашқы және соңғы кезеңдерін, тау өзендері арнасының ирелеңдену, өзеннің қосып алу процестерінің теориялық сұрақтарын қамтиды. Трангрессиялық эрозия және суайрықтардың салыстырмалы тұрақтылығы туралы ереже негізделген. Ирелеңдеу процесі арналық ағынның негізгі заңдылықтарының бірі болып табылады.