(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
Мақалада жерасты суларының ластану түрлері қарастырылған: химиялық, биологиялық, радиоактивтік, жылулық. Әдебиет көздері бойынша жерасты сулары ластануының әртүрлі көздерінің олардың жай-күйі мен су режиміне әсер етуіне талдау жасалынған. Тау-кен өнеркәсібінің, ауыл шаруашылығының, урбанизацияланған аумақтардың, өнеркәсіптік ағыстардың жерасты суларының экологиялық жай-күйіне әсері және жерасты суларының ластануы мен сарқылуының салдары қарастырылған. Сонымен қатар, мақалада жерасты сулары табиғи ресурстардың басты түрлерінің бірі ретінде қарастырылған және олардың шаруашылық-тұрмыстық және ауыз сумен қамтамасыз етудің маңыздылығына аса көңіл бөлінген. В статье расмотрены различные виды загрязнения подземных вод: химическое, биологическое, радиоактивное, тепловое. По литературным источникам сделан анализ влияния различных источников загрязнения подземных вод на их состояние и водный режим. Рассмотрено влияние горнодобывающей промышленности, сельскохозяйственного производства, урбанизированных территорий, промышенных стоков на экологическое состояние подземных вод и последствия загрязнения и истощения подземных вод. Также в статье уделено большое внимание значению подземных вод как одного из важнейших видов природных ресурсов, а также важного источника питьевого и хозяйственно-бытового водоснабжения.