(untitled) (ҚазҰУ Хабаршысы. География сериясы, 2016)
На основе обзора литературных источников выделяются две основные проблемы при проведении комплексной экологической оценки – классическая для любых видов экспертных оценок проблема субъективизма выбора параметров и проблема построения полных оценочных шкал. Решение первой проблемы возможно путем использования целевой функции на основе уравнения множественной линейной регрессии. Вторая проблема намного сложнее, поскольку необходима информация о воздействии на биоту полного диапазона действующих факторов, т.е. привлечение независимых оценок из смежных областей знаний. В статье приводится накопленный авторами опыт в построении оценочных шкал. Әдебиеттерге шолу негізінде кешенді экологиялық бағалауды жүргізуде екі негізгі мәселелерді- параметрлерді таңдау субъективизм мәселелерін кез-келген сараптамалық бағалаудың классикалық түрі және толық бағалау шкаласын құру мәселесі ажыратылады. Көптеген сызықтық регрессияны теңестіру негізінде мақсатты функцияны пайдалану жолымен бірінші мәселені шешуге болады. Екінші мәселе күрделірек, әсер етуші факторлардың толық диапазон биотасына әсері туралы ақпарат қажет, яғни іргелес аймақтан тәуелсіз бағалауды қызықтыру. Мақалада бағалау шкаласын құруда авторлардың жинақталған тәжірибесі көрсетіледі.