RBD моделінің туризмдегі рөлі (ОСО Хан шатыр мысалында) (Journal of Geography and Environmental Management, 2016)
Мақалада RBD моделінің негізгі мәселелері қарастырылған, оның туризміндегі рөлі жайында сөз болмақ. RBD–ің функциялық ерекшелігі негізгі қала туризмінің индустриялық дамуының маңызды шараларының бірі, және туристік өнімдердің деңгейін көтерумен қосымша құнын арттыруын тездетеді. Бүгінгі таңда әр елдің мамандарының RBD–ді зерттеуі жоғарғы деңгейге көтерілді. Көптеген жаңа ойлар мен моделдер пайда бола бастады. RBD моделі – туризм индустриясын кешенді дамытудағы маңызды саты, және туризм индустриясын көлемді дамытумен басқа индустрияларды жетектеудегі басты жолдардың бірі. RBD–ің бизнес бағытының макролық жетекшілігінде ғана бытыраңқы шағын көлемдегі сауда орындарын демалыс жайларды орталықтандырып, жүйелендірілген, индустриялық даму және басқа индустрияларды жетектеп дамыту арқылы өнімдердің қосымша құнын жоғарылатып туризмге қатысушылардың кірісін арттыра алатындығын көруге болады. Сондықтанда қала туризмін индустриалды бағытта дамытып, қаланың функцинальды рөлін арттыру үшін RBD салудың қажеттілігі туындайды. RBD моделіндегі Хан шатыр кешенінің рөлі мен оны құрудың басты шарттары қарастырылған.