Орталық Қазақстан табиғи ортасының қауіпсіздік мәселесі (Journal of Geography and Environmental Management, 2016)
Орталық Қазақстанның табиғи ортасы компоненнтерінің қауіпсіздік мәселесі, біріншіден, қатты пайдалы қазбалардың ұзақ уақыт бойы өндірілуімен және осыған байланысты энергиялық пен су ресурстарының көптен шығындануы, екіншіден, тау-кен өндірісінде ескі технологиялардың әлі күнге дейін қолдануы. Қатты пайдалы қазбалардың өндіруімен байланысты жұмыстар кешені тау-кен аудандарында және көршілес аумағында табиғи жағдайлардың барлық компоненттерінің өзгеруіне апарады.