Экологиялық картографиялау және аумақтың экологиялық жағдайын бағалауда ГАЖ технологиясын пайдалану. Экологическое картографирование и оценка экологической ситуации территории с использованием ГИС технологий. (Journal of Geography and Environmental Management, 2016)
Мақалада экологиялық картографияның қалыптасуы, әдістемелік тәсілдері мен жолдары, экологиялық карталарды құрастырудың негізгі принциптері және де қазіргі заманғы жаңа картографиялық әдістерге байланысты сұрақтар қарастырылған. Еліміздегі ГАЖ пайдалана отырып жасалған экологиялық карталарды мысалға ала отырып, зерттелу аймағының экологиялық көрсеткіштерінің бейнеленуі, тек статикалық нысан ғана емес, сондай-ақ, олардың динамикалық дамуын көрсететін геомәліметтердің компьютерлік базасы түріндегі, қазіргі заманғы геоақпараттық технологияларды қолдана отырып құрастырылатын экологиялық карталарды жасаудың ерекшеліктеріне талдау жасалған.   В статье рассматриваются вопросы становления экологической картографии, методические разработки и подходы, основные принципы составления экологических карт, а также современные картографические методы. На примере экологических карт, созданных в стране с применением ГИС, проделан анализ особенностей составления экологических карт с использованием современных геоинформационных технологий, в виде компьютерной базы геоданных, где экологические показатели региона исследования отображаются не как статичный объект, а показывают их развитие в динамике.