Применение стереоскопических мониторов для создания планов городских территорий. Стереоскопиялық мониторларды қолданып қалалық аумақтардың планын құру. (Journal of Geography and Environmental Management, 2016)
В статье приведен анализ классификаций стереоскопических мониторов по способу стереовизуализации. Кратко описаны принципы работы интерлейсных, фазово-поляризационных и зеркальных стереодисплеев. Рассматривается вопрос использования стереоскопических мониторов для фотограмметрической обработки цифровых снимков при создании топографических планов городских территорий. Приведены некоторые модели стереомониторов, удовлетворяющие основным требованиям. В технологической схеме перечислены процессы фотограмметрической обработки цифровых снимков для создания цифровых планов. Приводятся основные параметры стереоскопических мониторов, которые предъявляют пользователи при выборе профессиональных стереомониторов.   Мақалада стереоскопиялық мониторларды стереовизуалдық әдісі бойынша жіктеу ұсынылады. Интерлейстік, фазалы-поляризациялық және айналы стереодисплейлердің жұмыс қағидаттары қысқаша сипатталған. Қалалық жерлердің топографиялық пландарын жасау кезінде сандық суреттерді фотограмметриялық өңдеу үшін стереоскопиялық мониторларды қолдану мәселесі қарастырылады. Негізгі талаптарды қанағаттандыратын стереомониторлардың кейбір моделдері келтірілген. Сандық пландарды жасау мақсатында сандық суреттерді фотограмметриялық өңдеу процестері технологиялық сызбада көрсетілген. Кәсіби стереомониторларды таңдау барысында тұтынушылар ұсынатын стереоскопиялық мониторлардың негізгі параметрлері көрсетіледі.