Іле Алатауының солтүстік беткейінің негізгі өзендерінің жылдық ағындысы мен климаттық элементтерінің көпжылдық өзгерістері. Многолетние изменения климатических элементов и годового стока основных рек северного склона Иле Алатау. (Journal of Geography and Environmental Management, 2016)
Мақалада климаттық элементтердің аймақтық өзгерісін бағалау үшін, Іле Алатауының солтүстік беткейінің негізгі өзендері алып жатқан аймақ бойынша РМК «Казгидромет» мекемесіне қарасты метеостанциялар және гидрологиялық бекеттер бойынша ауа температурасының, жауын-шашынның және жылдық ағындының көпжылдық өзгерістері қарастырылды. Сондай-ақ өзендерінің жылдық ағындысы, ағынды қалыптастырушы факторлары, олардың уақыт және кеңістік бойынша өзгеру заңдылықтарына талдау жасалынды. В статье рассмотрены многолетние изменения температуры воздуха, осадков и годового стока основных рек северного склона Иле Алатау, по данным метеорологических станций и гидрологических постов РГП Казгидромет, для оценки регионального изменения климатических элементов. Проведен анализ пространственной и временной изменчивости стокоформирующих факторов и годового стока.