Ертіс алабы өзендерінің гидроэкологиялық жағдайының бірқатар мәселелері. Некоторые вопросы гидроэкологического состояния рек бассейна Ертис. (Journal of Geography and Environmental Management, 2016)
Ертіс өзенінің негізгі ластаушы көздер қарастырылған. Ластанудың сандық көрсеткіштері және олардың соңғы кезеңде өзгеру динамикасы  келтірілген. Алаптағы жер беті суларын ластайтын негізгі көздер зерттелді. Брекса, Тихая, Үлбі, Глубочанка, Красноярка өзендерінің ауыр металлдармен шектен тыс ластанып отырғандығы көрсетілді. Қарастырып отырған алап суларының гидрохимиялық жағдайын жақстартудың бірқатар жолдары ұсынылды.Изучены основные источники загрязнений воды реки Ертис. Приведены количественные показатели загрязнений и их динамика за последний период. Определены основные источники загрязнения воды рек рассматриваемого бассейна. Показаны сильные загрянненности воды рек Брекса, Тихая, Ульби, Глубочанка, Красноярка тяжелыми металлами. Расcмотрены некоторые пути улучшения состояния гидрохимических загрязнений поверхностных вод данного бассейна.
Keywords: hydrochemistry