Тараз қаласының биоклиматтық жағдайларын бағалау.Оценка биоклиматических условий города Тараз. (Journal of Geography and Environmental Management, 2016)
Бұл мақалада Тараз қаласының биоклиматтық режимі қарастырылды. Қаланың биоклиматтық режимін бағалау үшін биоклиматтық көрсеткіштер жылы (сәуір – қыркүйек) және суық (қаңтар – желтоқсан) мерзімдер үшін жеке анықталды. Келесі биоклиматтық көрсеткіштер қарастырылды және анықталды: эффективті температура, эквивалентті – эффективті температура, нормалды эквивалентті – эффективті температура, радиациялық эквивалентті – эффективті температура, биологиялық активті температура, Бодман бойынша қаталдық индексі, К.Ш. Хайруллин және В.Н. Адаменко бойынша келтірілген температура. Есептелген индекстер негізінде биоклиматтық көрсеткіштердің интегралды шкаласы жасалды. Зерттеу нәтижесі бойынша жылы мерзімде маусым және тамыз айлары, ал суық мерзімде қазан айы жайлы деп анықталды. В статье рассмотрен биоклиматический режим г. Тараз. Для оценки биоклиматического режима города были использованы биоклиматические показататели отдельно для теплого (апрель-сентябрь) и холодного периода (октябрь-март). Рассмотрены и рассчитаны следующие показатели: эффективная  температура, эквивалентно – эффективная температура, нормальная эквивалентно – эффективная температура, радиационая  эквивалентно – эффективная температура, биологически активтная температура, индекс суровости Бодмана, приведенная температура К.Ш. Хайруллина и В.Н. Адаменко. На основе рассчитанных индексов разработана интегральная шкала биоклиматических показателей. По итогам исследования для теплого периода наиболее комфортными месяцами являются июнь и август, в холдоный период наиболее комфортным октябрь месяц.