Синоптические условия выпадения обильных осадков на территории Северного Казахстана в вегетационный период. Солтүстік Қазақстан аймағындағы вегетациялық кезеңде қарқынды жауын-шашындардың түсуінің синоптикалық жағдайлары. (Journal of Geography and Environmental Management, 2016)
В статье изучены условия выпадения обильных осадков в вегетационный период на территории Северного Казахстана. Изучение обильных атмосферных осадков представляет, как научный, так и практический интерес. Рассмотрена повторяемость осадков свыше 25 мм для пяти станций. Приведены наибольшие суточные количества осадков по месяцам, дан анализ синоптических условий и выявлены типы процессов, приводящие к интенсивным осадкам. Рассмотрены конкретные случаи выпадения значительных ливней. Қазақстанның солтүстік аймағында вегетациялық кезеңдегі қарқынды жауын-шашындардың түсуін зерттеу ғылыми және практикалық қызығушылық тудырады. Мақалада бес станция үшін 25 мм-ден артық түскен жауын-шашындардың қайталанушылығы қарастырылған. Айлар бойынша жауын-шашындардың ең үлкен тәуліктік мөлшері көрсетілген. Синоптикалық жағдайлардың талдауы берілген және қарқынды жауын-шашындарды туғызатын процестердің түрлері айқындалған. Қарқынды нөсерлердің түсуінің жеке жағдайлары қарастылған.