(untitled) (Journal of Geography and Environmental Management, 2016)
Жер бедерінің сандық үлгісі – бұл бедерді шынай және абстракты геожазықтар ретінде көрсететін ерекше үшөлшемді математикалық үлгі түрі. Бұл арада сандық түрде «жазықтың бедері» ретінде бедердің өзі және түрлі оның көрстекіштері болуы мүмкін. Мақалада Мұғалжар жотасын үшөлшемді үлгісін ArcScene ArcGIS бағдарламасы арқылы сандық үлгісін құрастыру жолы көрсетілді.Бедердің дайын сандық моделі қазіргі кездегі компьютерлерге еңгізілген жақсы дамыған үлгілеу фунциялары көмегімен көптеген мақсатты шешуге көмектеседі және кеңінен әрбір ғылым саласында пайдалынады