(untitled) (Journal of Geography and Environmental Management, 2016)
Мақалада заманауи ғарыштық аппараттар мен олардан алынатын ғарыштық суреттерге, олардың кеңістіктік дәлдіктеріне сипаттама беріледі. Арақашықтықтан зерделеу мәліметтерінің түсірілген биіктігі, масштабы мен кеңістіктіктік түсіру мүмкіндіктері, сәулелену диапазоны, суреттерді алудың технологиялық әдістері бойынша жіктелулері де мақалада көрсетілген. Аталмыш жұмыста алғашқы жоғары дәлдікті ғарыштық аппараттар туралы мәліметтер кеңінен талқыланады. Мысалы, EROS-B, Ресурс-ДК, KOMPSAT-2, Cartosat-2, Landsat және т.б. Сондай-ақ өзінің технологиялық көшбасшы орнын сақтап отырған GeoEye-1, WorldView-1 және WorldView-2 секілді ғарыштық аппаратар сипатталады. Сондай-ақ жоғары дәлдіктегі ғарыштық суреттерді ландшафттық карталарды құрастыруда қолдану мәселелері де қарастырылған. Мәселе, дәлдігі бірнеше ондаған метр болатын, әлдеқайда кең таралған ғарыштық суреттер территорияның ландшафттық құрылымын талдау үшін жақсы дереккөзі болып табылады. В статье описывается характеристика современных космических аппаратов и космических снимков, а также их пространственных разрешений. Дается классификация дистанционных данных на высоте съемки, по масштабу и разрешению, по диапазону и технологии получения снимков. Широко описываются космические аппараты такие как - EROS-B, Ресурс-ДК, KOMPSAT-2, Cartosat-2, Landsat и др., а также, лидирующие космические аппараты GeoEye-1, WorldView-1 и WorldView-2. Рассматриваются вопросы использования космических снимков высокого разрешения для составления крупномасштабных ландшафтных карт. Например, космические снимки высокого разрешения служат источником для анализа структуры ландшафтов.