(untitled) (Journal of Geography and Environmental Management, 2016)
Дорожные карты и атласы - наиболее массовый вид продукции картографического производства, рассчитанный на широкий круг потребителей. Основными задачами дорожной картографии являются повышение информационной емкости карт и атласов как в отношении отображения достопримечательностей картографируемой территории, так и их транспортной доступности, а также расширение ассортимента карт. В связи с этим возникает необходимость в научно обоснованной постановке исследований по разработке содержания, методики и технологии создания дорожных карт повышенной информативности. Статья посвящена особенностям проектирования и составления карт автомобильных дорог Алматинской области. Показаны перспективы развития транспортно-логистической инфраструктуры, выявлены физико-географические особенности исследуемого района, рассмотрены особенности развития транспорта, методика и принципы составления серии карт автомобильных дорог Алматинской области с применением ГИС-технологий. Жол карталары мен атластар – ол кең қауым тұтынушыларына арналған картографиялық өндіріс өнімдерінің еркше бір түрі болып саналады. Жол картографиясының негізгі міндеттері олар: карталар мен атластардың ақпараттық ауқымдарын жоғарылату және көңіл бөлерлік картографиялық аймақтарды бейнелеу, сонымен қатар көліктік кең түрде пайдалану мен карталар түрлерін көбейту. Осыған байланысты жол карталарын құрастырудың әдістер мен технологиясын құру және мазмұнын өңдеуді зерттеудің ғылыми негіздемесін қарастыруға мүмкіншілк беру керектігі туындайды, сонымен қатар кең түрдегі ақпараттық қажет болады. Мақала Алматы облысы автомобилдік жол қартасын жобалау және құрастыру ерекшеліктеріне арналған. Транспорт-логистикалық инфрақұрылымы дамуының болашақтары көрсетілген, зерттелінген ауданның физика-географиялық өзгешеліктері айқындалған, транспорт дамуының өзгешеліктері, әдістемесі мен принциптері және Алматы облысының автомобилдік жол қарталарының ГИС-технологияларын қолдану арқылы көрсетілген.