(untitled) (Journal of Geography and Environmental Management, 2016)
Приведён анализ условий формирования максимального стока воды реки Каскелен и её притоков. Впервые обобщены все имеющиеся материалы наблюдений за максимальными расходами воды рек рассматриваемой территории по 2012 год включительно. По 14 гидрологическим постам, преимущественно РГП «Казгидромет», с использованием данных наблюдений рассчитаны статистические характеристики максимальных расходов воды. Кроме того, максимальные расходы воды различной обеспеченности и соответствующие им опасные уровни определены в трех расчётных створах на р. Каскелен в нижнем течении при отсутствии данных наблюдений. Эти створы расположены в местах предполагаемого интенсивного освоения территории под города – спутники г. Алматы. Приведены некоторые рекомендации по расчёту максимальных расходов воды при отсутствии данных наблюдений. Қаскелең өзені мен оның салаларының ең мол ағындысының қалыптасу жағдайына талдау жасалған. Қарастырылып отырған аумақ өзендері бойынша қолда бар барлық материалдар 2012 жылды қоса алғанда алғаш рет жинақталып қорытылып отыр. басым жағдайда РММ "Қазгидромет" мекемесіне қарасты 14 гидрологиялық бекет бойынша бақылау деректері пайдаланыла отырып, ең жоғары су өтімдерінің статистикалық сипаттамалары есептелген. Бұлардан басқа, қамтамасыздығы әртүрлі ең жоғары су өтімдері және оларға сәйкес келетін ең жоғары су деңгейлері үш есептік тұстама бойынша бақылау деректері жоқ болған жағдайда анықталды. Бұл тұстамалар Алматы қаласын жағалай салынатын жолсерік қалалардың жобаланған жерлерінде орналасатын. Бақылау деректері жоқ болған жағдайда ең жоғары су өтімдерін есептеу бойынша кейбір ұсыныстар жасалған.